Erelid Hans Deelen ontvangt koninklijke onderscheiding
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Erelid Hans Deelen ontvangt koninklijke onderscheiding

26-04-2019

 

 

Vandaag, vrijdag 26 april 2019, werd erelid Hans Deelen 's ochtends vroeg om 08.45 uur opgehaald door voorzitter Mark Relou. Samen met zijn echtgenote Anne-Marie stapte Hans in de auto op weg naar het kasteel in Helmond. Hans was daags na pasen gebeld door de voorzitter, om hem te feliciteren met zijn 70e verjaardag. De vereniging wilde hem een cadeau aanbieden, waarvoor hij aanstaande vrijdag zou worden opgehaald. Op karakteristieke wijze antwoorde Hans of hij zijn 'goei pak' aan moest doen. Hij had dus al een donkerbruin vermoeden dat er iets in de lucht hing. Onderweg naar het kasteel fietste de vrijdagochtend vrijwilligersploeg ook richting het centrum, zij kwamen vrijwel gelijktijdig met Hans aan bij het kasteel. Binnen trof Hans nog meer bekenden, vrienden en familie waren ook vroeg en op tijd gearriveerd. Samen met vier anderen werd Hans vervolgens gedecoreerd door burgemeester Elly Blanksma. Hans heeft een koninklijke onderscheiding ontvangen en is vanaf vandaag Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een fantastische waardering voor al het vrijwilligerswerk wat Hans voor onder andere Stiphout Vooruit en het St. Antonius gilde heeft gedaan in de afgelopen decennia. Om hiervan een beeld te schetsen volgt onderstaand een opsomming van zijn werkzaamheden uit de ondersteuningsbrief. Voor een foto reportage neem een kijkje op onze facebook pagina:

https://www.facebook.com/pg/stiphoutvooruit/photos/?tab=album&album_id=2...

Lidmaatschap

 

Hans Deelen is lid geworden van Stiphout Vooruit op 1 augustus 1959, volgend jaar is hij dus 60 jaar lid. Als voetballer heeft hij alle elftallen in de jeugd doorlopen en debuteerde eind jaren zestig in het eerste elftal. Daar heeft hij gespeeld tot en met 1986. Hans was een bloedfanatieke speler in de voorhoede die een gigantisch loopvermogen had.

 

Grensrechter, leider en bouwer

 

Nadat Hans stopte als speler is hij direct begonnen als grensrechter en leider van het eerste elftal in seizoen 1986-1987. Deze functie heeft hij lang bekleed, tot en met 2005. Toen heeft Hans de vlag overgedragen aan zijn zoon Dennis Deelen. In totaal is Hans bijna twintig seizoenen leider geweest van het eerste elftal. Zijn passie, inzet en enthousiasme waren fantastisch. Als sfeermaker wist hij velen aan zich te binden en naast het veld zorgde Hans voor eenheid door uitstapjes en weekenden weg te regelen. Ook was hij altijd contactpersoon richting de sponsoren om geld voor activiteiten te vragen.

 

Bouw

 

Hans heeft zijn arbeidsleven voornamelijk op de bouw doorgebracht. Als jonge vent begonnen met stenen sjouwen en daarna metselen. Ook bij Stiphout Vooruit is er vaak een beroep op Hans gedaan als het gaat om bouwen, verbouwen en aanbouwen. Je kon dan als vereniging altijd op Hans rekenen, soms letterlijk dag en nacht. Hans stond dan voorop, sjouwde en bouwde net zo lang tot het piekfijn in orde was. In 1987 zijn er nieuwe kleedlokalen gebouwd, in 1999 is de nieuwe kantine gebouwd en in 2017 zijn er nogmaals kleedlokalen en een coördinatieruimte bijgebouwd. Tussendoor zijn ook kleinere verbouwingen geweest zoals het ombouwen van de oude kantine naar kleedlokalen en bestuurskamers. Hans is nooit te beroerd geweest om hierin het voortouw te nemen. Hij stuurde de bouwploegen aan op de bouw zelf, was gangmaker, sfeermaker, als eerste aanwezig en als laatste naar huis. Voor zijn grote verdienste voor de vereniging is Hans in 2016 benoemd tot erelid van de vereniging en is er een kleedlokaal naar hem genoemd. Uit de ondersteuningsbrief van het St. Antoniusgilde blijkt dat Hans ook bij andere verenigingen zijn handen uit de mouwen heeft gestoken en daar ook geholpen heeft met bouwen.

 

Kantine

 

Gedurende de periode 2010-2015 is de vrouw van Hans beheerder geweest van de kantine van Stiphout Vooruit. Ook in deze periode was Hans vaak op de club om te helpen in de kantine, maar ook om elftallen te ontvangen van de tegenpartij, een wedstrijd te fluiten, het damesteam te trainen als die zonder trainer zaten of ergens anders helpen.

 

Nog altijd actief

 

Na de oplevering van de laatste bouw in 2017 is Hans actief gebleven als vrijwilliger. Het metselen van een nieuwe trap van de tribune in 2018 is daar een voorbeeld van. Ook verricht hij samen met andere leden van de vrijwilligersploeg doordeweeks overdag klusjes om ons sportpark schoon en op orde te houden zodat er altijd gevoetbald kan worden. Op Hans kun je altijd een beroep doen. Zo heeft hij afgelopen seizoen, zoals ook vorig seizoen, als grensrechter een wedstrijd begeleid van het eerste elftal, na een ziekmelding van de huidige grensrechter en dat op bijna 70-jarige leeftijd.

 


<< terug