Nutteloos
Waarvoor dient die hoekvlag nu eigenlijk?

Nutteloos

06-10-2013

Als keeper in een goed ingespeeld en laag ingedeeld elftal als Stiphout Vooruit 4 heb je het weleens rustig. We spelen soms tegen teams die alleen over de middellijn komen als ze moeten aftrappen na wéér een tegendoelpunt. Niet erg, want tijdens zulke wedstrijden kun je op je gemak nadenken over allerlei belangrijke levensvragen. Zoals de functie van de cornervlag.

Waarvoor dient die hoekvlag nu eigenlijk? Ik ben er na ruim vijfentwintig jaar voetballen nog steeds niet uit. Je mag hem tijdens de wedstrijd niet uit de grond halen, want dan krijg je een gele kaart, een tijdstraf of - nog erger - een reprimande van Wimke. Een tegenstander of vervelende toeschouwer ermee aanvallen heeft ook weinig zin. Daarvoor is de mast te licht. Het mág bovendien niet eens. Iets met respect.

Ook kun je er niet mee Facebooken, Whatsappen of bier bestellen. De vlaggen geven weliswaar de windrichting aan, maar op het Molenven heeft dat geen toegevoegde waarde. Er staan zat bomen rond het sportpark waarvan de beweging van de takken en bladeren laat zien wat het juiste moment is om een doeltrap of vrije schop te nemen.

Aan juichrituelen voegen ze evenmin iets toe. In Afrika of Zuid-Amerika wordt er na een goal nogal eens een dansje gedaan rondom de hoekvlag. Hier niet. Nederlandse voetballers kunnen niet dansen. Ook die van Stiphout Vooruit niet. Die zitten aan de bar van De Sport, D’n Brouwer of De Kei. Dansen is bovendien voor mietjes, en die voetballen niet. Dat is algemeen bekend.

Op tv zie je spelers in of na de negentigste minuut weleens met de bal aan de voet naar de hoekvlag dribbelen. Een mooie plek om tijd te rekken. Maar veel nut heeft dat ook niet. Het duurt hooguit een seconde of zes, zeven voordat je van achteren tegen je knieën wordt getrapt door een gefrustreerde verdediger. En terecht. Tijdrekken bij de cornervlag is even irritant als het meer dan drie keer hooghouden van de bal tijdens het spel. Wat trouwens niet voor elke voetballer in de klasse van Stiphout 4 is weggelegd, maar dat terzijde.

De hoekvlag is dus het meest nutteloze object op het veld. Al heb ik ooit clubscheidsrechters gezien die ook een gooi naar die titel deden. Wat mij betreft mag de cornervlag per direct worden afgevoerd. Met een handzaagje kun je er eenvoudig een grensrechtersvlag van maken. Of anders kunnen de vlaggenzwaaiers van het gilde er wel iets mee doen. In ruil voor een gratis schietcursus. Want dat is voor een voetballer wél nuttig.

Pinker ©


<< terug