HET MAAKT ONS ALLEMAAL GEEN FLUIT UIT!

HET MAAKT ONS ALLEMAAL GEEN FLUIT UIT!

Dat is de indruk die ik iedere week krijg als er weer scheidsrechters geregeld moeten worden voor de wedstrijden in het weekend. Het was altijd al een lastig werk, maar tegenwoordig is het onbegonnen werk. Zowel voor de wedstrijden van de jeugd op zaterdag als voor de senioren op zondag. Omdat ik zelf betrokken ben bij de jeugd van Stiphout Vooruit, richt ik me tot alle spelers en ouders van onze Jeugdafdeling. Maar voor de senioren op zondag geldt exact hetzelfde.

 

Scheidsrechter coördinatoren Twan Cornelissen en Freddie de Kimpe proberen iedere week weer voldoende scheidsrechters te vinden voor de gemiddeld 10 jeugdwedstrijden op zaterdag. Op voorhand weten we eigenlijk al dat we slechts enkele teams kunnen blij maken. En dan hebben we nog niet eens voor alle teams een echte scheidsrechter nodig. Het werkt tegenwoordig namelijk zo:

 

De JO7 heeft geen scheidsrechter nodig. Deze leeftijdscategorie mag lekker vrij voetballen zonder ingrijpen van een scheidsrechter. Bij de JO8, JO9 en JO10 loopt er langs de lijn een Spelbegeleider. De Spelbegeleider grijpt alleen in als de spelers er onderling niet uitkomen en is er vooral om de spelers positief te coachen. In de leeftijdscategorie JO11 en JO12 wordt de Spelbegeleider vervangen door een Pupillenscheidsrechter. De Pupillenscheidsrechter beweegt zich tussen de spelers in het veld en fluit indien noodzakelijk. Alle voorgaande leeftijdscategorieën spelen op een half veld of kleiner. Vanaf de JO13 wordt er op een heel speelveld gevoetbald. Dan komt ook de scheidsrechter om de hoek kijken waarvoor meer vaardigheden wel wenselijk zijn.

 

Zelfs voor de jongste jeugdteams tot en met de JO12 lukt het niet om voor alle teams een spelbegeleiders of pupillenscheidsrechters te vinden. Sterker nog, we mogen blij zijn als dat lukt voor één of twee teams. Voor het aanstellen van scheidsrechters vanaf de JO13 geldt eigenlijk hetzelfde. Ook hier kunnen we maximaal één of twee teams per week voorzien van een scheidsrechter.

 

Alle andere teams moeten dus zelf de arbitrage regelen. Dit gebeurd meestal door een trainer/coach of ouder. “Dat is goed nieuws, prima opgelost” hoor ik je denken. Nou, eigenlijk niet prima opgelost. Een ouder of trainer/coach is namelijk geen spelbegeleider, pupillenscheidsrechter of scheidsrechter. Hij/zij doet zijn uiterste best doen om de wedstrijd in goede banen te leiden door gebrek aan kennis over de spelregels. En daarnaast gaat het meestal ten kosten van zijn eigenlijke taak als trainer/coach. Wie gaat dat dan weer invullen?

 

Hier gaan we met z’n allen wat aan doen. Want het maakt ons weldegelijk een fluit uit! Ieder team heeft recht op een scheidsrechter. We gaan als Stiphout Vooruit cursussen gegeven voor zowel spelbegeleider/pupillenscheidsrechter als scheidsrechter. En ik verwacht van alle teams dat ze hier een of meerdere spelers en ouders naartoe gaan sturen. Want als jouw team een ander team helpt, dan weet ik zeker dat dat andere team ook bereid is om jouw team te helpen. En zo helpen we elkaar aan scheidsrechters, zodat we zelf onze eigen zoon of dochter kunnen aanmoedigen zonder fluitje in de mond.

 

Om het goede voorbeeld te geven heb ik mezelf aangemeld voor de KNVB cursus Verengingsscheidsrechter Veldvoetbal. Doe jij dat ook? Naast deze cursus zullen we cursusavonden gaan organiseren voor spelbegeleider en pupillenscheidsrechter. Ben jij ook geïnteresseerd, neem dan contact op met ondergetekende (06-11008875) of mail naar jeugd@stiphoutvooruit.nl.

JONG, OUD, MAN OF VROUW. HET MAAKT ONS GEEN FLUIT UIT: meld je nu aan voor de cursus  spelbegeleider/pupillenscheidsrechter of scheidsrechter

Twee weken geleden hebben vier toppers van Stiphout Vooruit hun Diploma KNVB Verengingsscheidsrechter Veldvoetbal behaald. Finn Meijer, Dennis Wouterse, Bas van Oorschot en Manuel van Amerongen: proficiat met het behalen van jullie diploma! “Dat is goed nieuws, probleem opgelost” hoor ik je weer denken. Nou, probleem nog niet opgelost. Dit zijn namelijk scheidsrechters waar we al wekelijks een beroep op doen. De vijver met spelbegeleider, pupillenscheidsrechter en scheidsrechters moet echt veel groter worden zodat we meer teams kunnen helpen en we niet iedere week een beroep hoeven te doen op dezelfde mensen.

 

Meld je dus aan voor een cursus en pak die fluit op!

Stiphout Vooruit, Samen Vooruit.

 

Louis Coolen

Voorzitter jeugdbestuur Stiphout Vooruit