In memoriam: Dirk Derison (1970-2023)

In memoriam: Dirk Derison (1970-2023)

Op dinsdag 18 april stond onze wereld even stil. Toen bereikte ons het verschrikkelijke nieuws dat ons lid Dirk Derison is overleden, geheel onverwacht. Hij werd slechts 52 jaar.

Dirk leerde bij Stiphout Vooruit voetballen. Als F-pupil speelde hij zijn eerste wedstrijden in ons rood-wit-blauw. Zijn trainers zagen al snel dat hij wel wat kon met een bal. Dat hij het in zich had om het tot ons eerste elftal te schoppen, was al vrij snel duidelijk.

Meer dan tien jaar lang draaide Dirk, als rechtsbuiten, heel wat linksbacks dol, als een soort Arjen Robben maar dan in de vierde klasse. Speel de bal maar naar Dirk, dan gebeurt er wel wat, was het credo in zijn beste voetbaljaren. Zoals de typische Dirk Derison-beweging. Daarbij liet hij de aangespeelde bal eerst door zijn eigen benen en daarna door die van zijn tegenstander rollen. Vervolgens spurtte hij er razendsnel achteraan, vaak gevolgd door een scherpe voorzet. Actie-reactie. Het werd zijn handelsmerk.

Zijn finest hour kende Dirk in 2005. Na een aantal gemiste titel- en promotiekansen was het achttien jaar geleden eindelijk raak. Dirk leverde een mooie bijdrage aan de 2-1 overwinning op Helmondia. Hij was verantwoordelijk voor de knappe assist waaruit Jochen van den Brand de gelijkmaker scoorde. Helaas was YouTube er toen nog niet bij. Wel waren er die avond veel échte getuigen. De meeste kunnen zich het moment nog goed herinneren.

Na een decennium in het vaandelteam voetbalde Dirk nog een aantal jaren in het tweede elftal, een vriendenteam op niveau. Elke zondag drie helften knallen, het kostte hem in de herfst van zijn voetbalcarrière weinig moeite. Via ons veteranenteam bereikte hij het eindstation van zijn actieve loopbaan. Daarna was hij nog een tijdje bevlogen jeugdtrainer.

Op de nieuwjaarsreceptie van 2020 zetten we Dirk in het zonnetje. Hij was het seizoen ervoor, net als broer Bart, veertig jaar lid van onze club. Op de foto die onze clubfotograaf toen maakte, zien we Dirk bedachtzaam glimlachen. Zo herinneren we hem ons ook. Niet al te uitbundig, vaak wat op de achtergrond. Meer een luisteraar dan een prater. Maar hij was altijd scherp van geest, had een sterk ontwikkeld gevoel voor humor en vaak een twinkeling in zijn ogen. Zat je een half uurtje met Dirk aan de bar, of stond je naast hem langs de lijn: grote kans dat je humeur beter werd.

Dirk overleed in Italië. Namens zijn werkgever Raymakers Textiel, waarvoor hij nog maar kort werkte, was hij daar aanwezig op een beurs. Dat Dirk daar is overleden, is voor ons niet te bevatten. We zijn er stil van.

We wensen Dirks familie en vrienden alle kracht toe om dit enorme verlies een plekje te geven. In gedachten zijn we bij jullie.

22 april 2023
Bestuur Stiphout Vooruit