
23 mrt Stiphout Vooruit 90 jaar – 1955-1965: Een decennium in het teken van verhuizing naar het Molenven en hét kampioenschap
Stiphout Vooruit 90 jaar
1955-1965: Een decennium in het teken van verhuizing naar het Molenven en hét kampioenschap
Door Mark Relou
Na het eerste kampioenschap van het vaandelteam in het seizoen 1952/1953 kijken we nu naar het volgende decennium met wederom een kampioenschap. Het kampioenschap van 1963 van het eerste elftal wordt lang beschouwd als het absolute hoogtepunt in de historie van Stiphout Vooruit. In datzelfde jaar verhuist de vereniging naar sportpark Molenven in de bossen, nog altijd de thuishaven anno 2025. Wat ook verandert zijn de clubkleuren. Vanaf begin jaren 60 wordt het rood-wit-blauw. Met erelid Bart van Esdonk, een absoluut clubicoon, kijken we terug op de periode 1955-1965.
Sportpark
Het terrein aan de Dorpsstraat is volgens de gemeente Stiphout aantrekkelijke grond om huizen te bouwen. Grote delen van het terrein worden verkocht en nog maar een klein gedeelte is beschikbaar om op te trainen. Een oplossing komt er in 1960 in de Warande. Op de plek waar nu tennisvereniging Shaile zit, mag Stiphout Vooruit op zondag een veld gebruiken. Mogelijk gemaakt door de gemeente Helmond, immers Stiphout is dan nog altijd een zelfstandige gemeente.
Ook voetbalvereniging MULO helpt, waardoor er gewoon competitie gespeeld kan worden. Een trainingsveld is er in de Van der Weidenstraat, waar tegenwoordig Openbaar Kindcentrum De Lindt staat.
In 1963 is het zover: de verhuizing naar Sportpark Molenven. Het complex wordt kant en klaar opgeleverd met speelvelden, kleedlokalen en een eigen kantine. De kern van het gebouw is vandaag de dag nog altijd intact en vormt het hart van de accommodatie. In diverse fasen is het complex later uitgebouwd. Op 18 juli 1963 vindt de officiële opening van het nieuwe sportpark plaats. En ook de inzegening, want natuurlijk speelt de kerk destijds nog een belangrijke rol.
Trainers
In 1956 neemt Wim Seijkens het stokje over van succestrainer Nico Jacobs. Seijkens werkt vier jaar in Stiphout en ontvangt bij aanvang 7,50 gulden (3,40 euro) salaris per week. Op zijn beurt wordt Seijkens opgevolgd door Henk van Boven, voormalig doelman van Helmondia ’55, maar die blijft slechts een seizoen.
Begin jaren 60 komen de opvolgers uit eigen gelederen: Gerrit van den Boom vormt een trainersduo met Han van Ras. Van den Boom is verantwoordelijk voor het voetbaltechnisch gedeelte, van Ras verzorgt de conditietraining.
Bestuur
Secretaris Arnold van Esdonk neemt de voorzittershamer in 1955 over van Harrie van den Boom, om deze in 1957 alweer door te geven aan Piet van Rooy. In deze tijd telt de vereniging zo’n 130 leden. Er is een clubhuis in de Dorpsstraat en bestuursvergaderingen vinden plaats in het oude patronaat.
Van Rooy blijft aan tot 1962 en zeker in zijn laatste jaren kent de vereniging enkele roerige jaren. Als geestelijk adviseur is kapelaan Houben pastoor Kavelaars opgevolgd. Houben moet tijdens een buitengewone ledenvergadering in november 1962 zijn capaciteiten inzetten om een discussie over het niet goed functioneren van het bestuur in goede banen te leiden. Er wordt een nieuw bestuur gekozen onder leiding van Rob van den Heuvel. Er komt een echte taakverdeling met afspraken en eens per maand komt het bestuur op donderdag bij elkaar. Deze traditie wordt tot op de dag van vandaag voortgezet.
Hetzelfde geldt voor het jeugdbestuur. Zoals we dit in de huidige vorm kennen, is dit fenomeen gestart in 1961. Onder meer ereleden Gerard de Wit en Theo van de Ven zitten in de leiding van de jeugdafdeling. Rob van den Heuvel vertrekt alweer in 1963. Joop Cortenbach wordt dan de nieuwe voorzitter en zorgt voor rust. Hij blijft uiteindelijk aan tot 1972.
Dameshandbal en -korfbal
Onder de vlag van Stiphout Vooruit wordt in 1956 een handbalafdeling voor meisjes opgericht. Het ledenaantal schiet omhoog. Binnen de kortste keren melden zich liefst 98 meiden aan. De naam van de vereniging wordt hiervoor veranderd van RKVV naar RKSV Stiphout Vooruit.
In 1964 volgt een afdeling korfbal. Beide sportactiviteiten hebben geen lang leven binnen Stiphout Vooruit en gaan na enkele jaren alweer ter ziele.
Vooruit!!! Het clubblad van Stiphout Vooruit
Proficiat!!! Hier is dan ons clubblad “VOORUIT”! Zo opent in januari 1963 voorzitter Rob van den Heuvel het nieuwe clubblad van R.K.S.V. Stiphout Vooruit. Fraai vormgegeven, in geel met rode buitenkant, is dit de voorloper van het later bekende clubblad de Molenvenner. Geestelijk adviseur Houben levert een bijdrage, maar ook de trainers Van Ras en Van den Boom. Verder schrijft J. van den Broek namens de redactie het blad vol.
Ook staan er veel advertenties in. Mooi om te zien dat daar bedrijven bij zitten die vandaag de dag de vereniging nog altijd ondersteunen zoals Boerenleenbank Stiphout (nu de Rabobank), Piet Gruijters (voor radio en TV), café De Sport, pluimveebedrijf Benders (voor de beste haantjes), drogisterij Jonkers (tegenwoordig DA van Leuken) en Bertje Manders Groenten en Fruit.
1963: het kampioenschap en de mythe
Al dagenlang staan er in de twee (!) Helmondse kranten, de Helmondse Courant en Nieuw Helmonds Dagblad, voorbeschouwingen over de aanstaande beslissing in de competitie tussen Stiphout Vooruit en NWC. 15 juni 1963 blijkt uiteindelijk een zonovergoten zaterdag. De Gerwenseweg zit potdicht, de toeschouwers komen van heinde en verre. Naar schatting meer dan vijfduizend toeschouwers zien een spannende wedstrijd. Uiteindelijk wordt het duel beslist door een doelpunt van Jozef van der Burgt: 1-0.
In een competitie van 26 wedstrijden wordt 21 keer gewonnen, twee keer gelijkgespeeld en drie keer verloren: in totaal 44 punten (destijds levert een overwinning twee punten op in plaats van drie). Het is feest in het dorp. Het eerste elftal wordt ingehaald door fanfare De Vooruitgang en vanaf de molen in een versierde auto.
Spelers van dit team zijn Tonny van den Eerenbeemt, Bart van Esdonk, Jozef van der Burgt, Gerrit van den Boom (trainer/aanvoerder), Dré Manders, Gerard de Wit, Henk van den Boom, Wim Benders (doelman), Jozef Colen, Adriaan Dekkers en Jan van Dijk. Elftalleider was Piet van der Linden, verzorger Willem van den Broek en conditietrainer Han van Ras, Reservespelers zijn Cor van Esdonk, Ad Deelen en Jozef Overzier. Door het kampioenschap volgt promotie naar de ‘grote’ KNVB. Het vaandelteam gaat in de vierde klasse spelen.
Een week later is de drukbezochte receptie in het patronaat. Henk van den Boom wordt gehuldigd, hij speelt al vijftien jaar onafgebroken in het eerste elftal en is de eerste speler van Stiphout Vooruit die twee kampioenschappen met het eerste elftal behaalt. De Stiphoutse gemeenschap biedt een oorkonde aan en een bedrag van 546 gulden.
In juni 1963 verschijnt een extra editie van het clubblad Vooruit in verband met het behaalde kampioenschap. Redacteur Van den Broek zorgt voor een wedstrijdverslag en voorzitter Cortenbach schrijft dat vreemdelingen de indruk kregen dat het hele dorp geëvacueerd is: ze zijn allemaal aanwezig op het sportpark.





Interview met Bart van Esdonk
Erelid Bart van Esdonk bezoekt nog altijd trouw de wedstrijden van het eerste elftal. Hij is ook lid van de vrijwilligersploeg die op maandag en vrijdag het sportpark er picobello uit laat zien. Hij is rechtsbuiten in het kampioenselftal van 1963.
Wat voor een speler was je destijds?
,,Ik speelde rechtsbuiten en was behoorlijk snel. Ik heb lange tijd op die positie gespeeld en op het einde van mijn carrière in het eerste werd ik ook nog even linksback. Dat was onder trainer Marinus Lambooij.”
Met een glimlach vertelt Bart dat hij op die positie terechtkwam omdat hij eronder rammelde als het nodig was en ook wel slim was in het veld. Van Esdonk was een beruchte naam op de velden. Familielid Hennie durfde op zijn werk bij de Vlisco in Helmond zijn volledige naam niet te noemen. Bart speelde tot en met zijn dertigste in het eerste, daarna een paar jaar in het tweede en ging toen naar de veteranen. Dat paste hem echter niet, waarna hij in het negende elftal nog een aantal jaren als laatste man speelde.
Wat kun je je nog herinneren van het kampioensjaar 1963?
We speelden tegen ploegen als Liessel en NWC, maar ook in de richting van de Maas en in Overloon. We trainden drie keer in de week, op dinsdag, donderdag en zaterdag. We kregen looptraining van Han van Ras, hij was Zuid-Nederlands kampioen atletiek. Gerrit van den Boom was de voetbaltrainer, hij was ook de sterspeler en kon ontzettend hard schieten. Gerard de Wit stond achter mij als rechtsback, hij hield van het directe Engelse spel met lange ballen en mijn mede-aanvaller Jozef van der Burgt was ook heel snel.
Hoe was het om de kampioenswedstrijd te spelen?
In die tijd kwamen regelmatig toeschouwers kijken uit andere dorpen. Op die bewuste dag in juni kwamen mensen uit werkelijk alle omliggende dorpen af op onze wedstrijd tegen NWC. De winnaar was kampioen. Het volk stond rijen dik rond het veld. We wilden revanche voor de uitwedstrijd tegen NWC, die verloren we met 3-0.
Ik kan me nog herinneren dat we in de bespreking voor die uitwedstrijd te horen kregen dat sportiviteit voorop stond. Nou, dat hebben we geweten. In de kampioenswedstrijd was ik zo gebrand om dat recht te zetten dat ik mijn tegenstander, de linksback van NWC, direct liet voelen dat ik er was en er niks te halen was.
Het was een geweldige dag. We gingen na de wedstrijd op de schouders en we werden later door de fanfare ingehaald voor een groot feest in het dorp. We promoveerden naar de vierde klasse en speelden toen tegen ploegen als ELI, Mierlo-Hout en ASV.
De familie Van Esdonk speelt een grote rol in de historie van Stiphout Vooruit. De vader van Bart, Marinus van Esdonk, is mede-oprichter van de vereniging en was jaren en jaren bestuurslid: liefst 37 jaar! Hij ging Bart voor als erelid en kreeg bij zijn afscheid een fiets cadeau. Oom Arnold van Esdonk was eveneens lang bestuurslid en enkele jaren voorzitter.
De lijst van werkzaamheden die Bart heeft verricht voor de vereniging is geweldig lang. Hij is bij diverse verbouwingen en uitbreidingen van kleedlokalen en kantine betrokken geweest. Als voormalig dakdekker ging hij decennialang het dak op om onderhoud te plegen, reparaties uit te voeren, dakbedekking aan te leggen en vele ballen van het dak te halen.
Ook op de grond steekt hij tot op de dag van vandaag de handen uit de mouwen. Hij was betrokken bij diverse jubilea en verzorgde onder andere een fototentoonstelling en heeft jarenlang het archief onderhouden. Hij was redactielid van de Molenvenner en bracht deze ook rond.
Bestuurlijk was Bart actief als wedstrijdsecretaris. Een mooie anekdote gaat over de elftalindelingen. Het is tegenwoordig net zo moeilijk om iedereen tevreden te stellen bij de indeling van de elftallen als vroeger, blijkt uit de woorden van Bart. ,,Ik zei na het maken van de indelingen: hier is het plan, zijn jullie niet akkoord? Dan gooi ik gewoon alles door elkaar. Daarna ging ik op vakantie.” Na deze anekdote tovert hij zijn kenmerkende glimlach op zijn gezicht.
1964: Supportersvereniging en veteranen
Tijdens een bijeenkomst van oud-spelers op 4 juli 1964 in café Koenders aan de St. Trudostraat wordt de veteranenafdeling opgericht. Gezelligheid en sportieve recreatie staan bovenaan. Tot op de dag van vandaag is de veteranenafdeling actief met een eigen bestuur.
In 1964 ziet ook de supportersvereniging Stiphout Vooruit het levenslicht. De eerste echte actie van deze zelfstandige vereniging is een jaar later het verzorgen van een geluidsinstallatie op het sportpark.
Volgende editie
In de volgende editie belichten we het tijdperk 1965-1980. Sponsoring doet in deze tijd zijn intrede. Het dorp Stiphout bestaat 825 jaar en dat wordt gevierd met een wedstrijd tegen het grote PSV.
Wetenswaardigheden 1955-1965
- Betaald voetbal wordt voor het eerst in Nederland gespeeld. In Helmond spelen HVV Helmond (tot 1962) en Helmondia’55 betaald voetbal. In 1967 neemt Helmond Sport de licentie over van Helmondia’55.
- De zwaarste Elfstedentocht ooit wordt verreden in 1963 met Reinier Paping als winnaar.
- Johan Cruijff debuteert in 1964 in het betaald voetbal. Enkele weken eerder speelt hij voor het eerst in Ajax 1 in een oefenwedstrijd in Helmond tegen Helmondia’55. Helmondia verliest met 2-3, onze oud-trainer Lambert Kreekels scoort namens Helmondia).
- Pelé wordt in 1958 en 1962 wereldkampioen met Brazilië, in Zweden in 1958 is hij pas 17 jaar oud.
- Oud-Stiphout Vooruit-trainer Jan Renders wordt in 1963 landskampioen met PSV, de eerste titel voor de Eindhovenaren in de eredivisie. Renders komt van 1956 tot 1964 uit voor PSV. Dan vertrekt hij naar GVAV (het latere FC Groningen). Hij zal daar tot halverwege 1968 spelen en eindigt zijn loopbaan bij Helmond Sport. Tussen 1959 en 1962 kwam Renders vijf keer uit voor het Nederlands Elftal. Na zijn spelersloopbaan traint hij verschillende clubs in het amateurvoetbal, zoals Gemert, De Valk, Schijndel, Mierlo-Hout, NWC, Stiphout Vooruit en Nederwetten.
Bronnen, noten en/of referenties
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Stiphout
- https://historiebetaaldvoetbal.nl/helmond/
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Renders_(voetballer)
- 50 jaar Stiphout Vooruit, Martin van de Kimmenade, 1985
- Gemeente Helmond, Archief krant Zuid-Willemsvaart