
10 apr Stiphout Vooruit 90 jaar – 1965-1980: Annexatie doet niks af aan identiteit Stiphout Vooruit
Stiphout Vooruit 90 jaar
Stiphout Vooruit 90 jaar – 1965-1980: Annexatie doet niks af aan identiteit Stiphout Vooruit
Door Mark Relou
In 1968 gebeurt iets wat voor veel Stiphoutenaren een pijnlijke ervaring is. De gemeente Stiphout houdt op te bestaan. Voortaan valt het dorp Stiphout onder de gemeente Helmond. De identiteit van Stiphout is sinds die tijd alleen maar sterker geworden.
Wijlen Jan van Berkel vertelt dit ruim veertig jaar na de annexatie in het Eindhovens Dagblad, terwijl hij in de jaren 60 nog ten strijde trok tegen dit fenomeen. “Ik durf te zeggen dat Stiphout sterker is geworden van de annexatie. Het verenigingsleven werd hechter omdat we ons af konden zetten tegen Helmond.”
In deze editie blikken we terug op de periode tot en met 1980, waarin het eerste elftal het tien jaar kan bolwerken in de vierde klasse, oud-profs hoofdtrainer worden en het clubblad de Molenvenner het licht ziet. Ook wordt er een prachtige wedstrijd gespeeld tegen het grote PSV.
Sportpark
Zo tegen het veertigjarig jubileum in 1975 wordt duidelijk dat de accommodatie te klein is geworden. Het ledenaantal groeit, dat is met name bij de jeugdafdeling goed te merken. Secretaris Jan van Moorsel zegt in de voetbalkrant van het Helmonds Dagblad dat er op dat gebied iets moet gebeuren. De accommodatieverbetering komt er, Stiphout Vooruit krijgt een derde speelveld. Tot op de dag van vandaag wordt er gespeeld op hetzelfde hoofdveld, met twee extra velden in het bosrijke sportpark.
Eerste elftal
Na het kampioenschap in 1963 en de promotie naar de vierde klasse verblijft de hoofdmacht tien jaar op dit niveau. Gedurende deze jaren zijn Leo Smits, Jan Verschuren en Marinus Lambooy hoofdtrainer. Niet lang voordat Lambooy in 1969 trainer wordt is hij zelf een befaamd schutter van HVV Helmond.
Theo van de Ven wordt verzorger en vervult deze functie zeer lang. Zelfs in het begin van de huidige eeuw springt Theo bij waar nodig. Leuk detail uit deze tijd is dat de wedstrijdbesprekingen plaatsvinden bij Café de Sport. Opvolgers van Lambooy zijn Pierre Dassen en André van Doorn. Deze laatste moet halverwege het seizoen 1974-1975 het veld ruimen, degradatie lonkt immers in het jubileumjaar.
Interim-trainer Gerrit van den Boom, ooit de motor van de ploeg, kan degradatie niet meer voorkomen en de terugkeer naar de eerste klasse van de onderafdeling is een feit. In 1976 staat er met Peter van den Heuvel een echte voetbalman voor de groep. Peter is totdat hij trainer wordt op het Molenven immers aanvoerder van Helmond Sport. Hij begint dan ook als speler-trainer en maakt vier seizoenen vol. Er wordt meegedraaid in de top van de eerste klasse, maar kampioen worden lukt net niet. Vooral in 1978 is de ploeg dichtbij, maar blessures in de slotfase van het seizoen gooien roet in het eten.
Stiphout 825
Het dorp Stiphout bestaat in 1980 825 jaar. Dat moet groots worden gevierd. In de voorbereiding op het nieuwe eredivisieseizoen is het grote PSV bereid een wedstrijd te spelen tegen een combinatie-elftal van Stiphout Vooruit. Met enkele versterkingen neemt Stiphout Vooruit het op tegen onder anderen internationals Ernie Brandts en Jan Poortvliet, maar natuurlijk ook tegen Willy van der Kuijlen, in 2025 nog altijd topscorer aller tijden van de eredivisie. Op een volgepakt Molenven zien ruim drieduizend toeschouwers het grote PSV met liefst 14-0 winnen, ondanks de versterkingen.
Molenvenner
In 1972 krijgt de vereniging opnieuw de beschikking over een clubblad, dit keer met de zeer toepasselijke naam De Molenvenner. Eens per maand verschijnt dit clubblad. Iedere afdeling binnen de vereniging draagt zijn of haar steentje bij. Er is een heuse redactie, mensen die advertenties ophalen, het blad wordt letterlijk met de hand gedrukt, verpakt en vele handen maken licht werk door de bezorging in de wijk te verdelen.
Activiteitencommissie
Een ander fenomeen is in 1976 de oprichting van de activiteitencommissie. Theo Benders is de grote animator achter deze commissie. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd zoals kaartavonden, droppings, fietstochten en feestavonden.
Bestuur
In de loop van 1967 treedt Grardje Adriaans af als bestuurslid. Hij is vanaf de start van de vereniging betrokken als bestuurder en heeft gedurende liefst 32 jaar diverse rollen binnen het bestuur. Vanwege zijn grote staat van dienst wordt hij benoemd tot erelid. Marinus van Esdonk, zijn makker van het eerste uur, volgt hem vijf jaar later na 37 bestuursjaren (!).
Tegelijk met Marinus treedt voorzitter Joop Cortenbach af na negen jaar de voorzittershamer te hebben vastgehouden (1963-1972). Zijn opvolger Cees Valkenaars maakt ook negen jaar vol, van 1972 tot 1981. Charles Geelen volgt hem op in 1981.
Het bestuur keurt in 1970 goed dat er voor het eerst in de historie van Stiphout Vooruit wordt gewerkt met sponsoring. Mevi voorziet de selectie van trainingspakken met reclame achterop. In 1975 is het veertigjarig jubileum. In zaal ’t Aambeeld wordt een zeer drukbezochte receptie georganiseerd. Wethouder Van Alphen van de gemeente Helmond komt maar liefst twee cheques overhandigen. ’s Avonds volgt nog een feestavond voor de leden.


Volgende editie
Volgende keer kijken we naar de periode 1980-1995. Met wederom een kampioenschap voor het eerste elftal, nu in 1987.
Wetenswaardigheden 1965-1980
- Oranje maakt furore op de WK’s voetbal van 1974 en 1978 met twee finales
- Muhammed Ali viert hoogtijdagen in het boksen, met legendarische gevechten
- In Vietnam vindt er een omstreden oorlog plaats, waar de Verenigde Staten van 1969 tot 1973 hevig in zijn verwikkeld
- Europacups I worden door Feyenoord (1969) en Ajax (1971,1972, 1973) gewonnen. Feyenoord wint in 1974 de UEFA cup, PSV doet dit in 1978
- Nederland krijgt in de jaren 70 te maken met de oliecrisis, de economie heeft het zwaar
Bronnen, noten en/of referenties
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Stiphout
- Archief Stiphout Vooruit
- 50 jaar Stiphout Vooruit, Martin van de Kimmenade, 1985
- Gemeente Helmond, Archief krant Helmonds Dagblad en Eindhovens Dagblad