Zonder scheidsrechter kun je fluiten naar een heerlijk partijtje voetbal

Zonder scheidsrechter kun je fluiten naar een heerlijk partijtje voetbal

Gaan wij dat bij Stiphout Vooruit in de nabije toekomst werkelijk beleven? Het antwoord is kort: JA.

Om dat JA te voorkomen hebben hoofd- en jeugdbestuur de afgelopen maanden plannen gemaakt. Die plannen zijn;

 1. het opstellen van een arbitrageplan.
 2. een wervingscampagne opstarten, “Het maakt ons geen fluit uit!”.
 3. werven van nieuwe kandidaten die de gratis cursus verenigingsscheidsrechter gaan volgen.
 4. het plan is om deze cursus op te starten bij aanvang competitie 2024/2025.
 5. met als doel dat er 15 cursisten namens Stiphout Vooruit hieraan deelnemen.

Als verenigingsscheidsrechter heb ik vele jaren met plezier vele wedstrijden mogen arbitreren bij Stiphout Vooruit. Nu, als gepensioneerd voetbalscheidsrechter ben ik vooral bezig als praktijk begeleiden van onze (nieuwe) verenigingsscheidsrechters voor Stiphout Vooruit. Zo blijf ik toch nog enigszins betrokken en is mijn arbitrage leven nog niet afgesloten. Al jaren constateer ik dat het tekort aan (vereniging)scheidsrechters steeds maar toeneemt. Het is elk weekend enorm puzzelen voor onze wedstrijdsecretarissen. Wie gaat de toss uitvoeren bij veel wedstrijdstrijden in elk weekend?

Natuurlijk moet je starten met opleiden op jonge leeftijd, te beginnen als spelbegeleider bij JO8 T/M JO10. Vinden ze dat leuk, dan kunnen de jonge scheidsrechters door naar volgende stap als pupillenscheidsrechter bij JO11 en JO12. Smaakt dit naar meer en heb jij arbitraal talent, dan is het volgen van de KNVB cursus verenigingsscheidsrechter de opstap naar leiden van wedstrijden van vanaf JO13 T/M onze senioren teams. Deze route is lang en iedereen kan zich wel indenken welke hobbels die jongeren tegenkomen naar een ervaren verenigingsscheidsrechter.

Dus, richt ik mijn pijlen in dit deel van onze wervingscampagne tot onze spelers van JO17 t/m ons eerste team. Dit is de volwassenere groep wiens voetbalcarrière eindigt- of dat het einde nadert. Als de voetbalschoenen aan de wilgen worden opgehangen, gaat dat meestal vergezeld met een afscheid van Stiphout Vooruit. Dus daag ik die (ex)spelers uit: ‘selecteer jezelf in het arbitraal team van Stiphout Vooruit’. Poets die kicksen even goed op, trek een scheidsrechters tenue aan en verzorg de toss voorafgaand aan een wedstrijd bij ‘jouw Stiphout Vooruit’. Dit arbitraal team is nu een veel te klein. Het streven is te komen tot een team van +20 scheidsrechters. Waarom het aantal van +20? Simpel; dan hoef je niet elk weekend actief te zijn en heb je meer keuzes zoals, kies ik voor zaterdag- of zondag wedstrijden.

Voorbeelden!

Bas van Oorschot, heeft in zijn laatste fase als actief voetballer de stap gemaakt naar verenigingsscheidsrechter bij Stiphout Vooruit. Hij heeft begin april met succes de cursus verenigingsscheidsrechter afgerond. Bas is nu veelal in een scheidsrechters-tenue actief i.p.v. het rood-wit- blauwe tenue. Heeft hij daarbij wat aan zijn scorend vermogen ingeleverd? Neen, hij scoort nu vele complimenten en niet alleen over zijn goede arbitrage, maar ook over zijn gemaakte stap naar verenigingsscheidsrechter.  Ook Mark Relou, (ex voorzitter) en Louis Coolen, (jeugdvoorzitter) hebben zich aangemeld om de cursus verenigingsscheidsrechter te gaan volgen. Wie gaat deze goede voorbeelden volgen?

In het kort de vele voordelen om in die fases van je voetbalcarrière die stap te maken;

 • een goede basis spelregelervaring
 • goede basisconditie
 • dus dichter bij de spelsituaties
 • veel meer begrip naar/voor gedrag van spelers
 • kan een wedstrijd beter lezen
 • maar heel belangrijk is, je blijft actief betrokken bij het wel en wee binnen ‘jouw Stiphout Vooruit’.

Misschien nu de vraag? “Pas ik wel op een profiel van verenigingsscheidsrechter”?

Profiel van een verenigingsscheidsrechter voor Stiphout Vooruit

 1. Een Stiphout Vooruit hart
 2. In staat is om onafhankelijk zijn
 3. Actief voetballen of gevoetbald hebben
 4. * Bereid zijn tot het volgen van de cursus verenigingsscheidsrechter
 5. Heeft communicatieve vaardigheden
 6. In staat is tot managen van een voetbalwedstrijd
 7. Consistent kan handelen/bestraffen
 8. Spelregelkennis
 9. Afhandelen formaliteiten, (digitaal wedstrijdformulier).

*Cursus verenigingsscheidsrechter:

Deze cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van elk 3 uur. Het praktijk gedeelte bestaat uit 4 stagewedstrijden (onder begeleiding van een, scheidsrechter-praktijkbegeleider). Personen vanaf 16 jaar mogen deelnemen aan deze cursus

Wat mag jij van Stiphout Vooruit verwachten als verenigingsscheidsrechter?

 • Het gratis volgen van de cursus KNVB verenigingsscheidsrechter.
 • Die cursus gaan we in september 2024 starten bij Stiphout Vooruit.
 • Begeleiding tijdens het leiden van wedstrijden gedurende het volgen van die cursus.
 • Ook na het volgen van de cursus is begeleiding mogelijk.
 • Periodiek arbitraal-team overleg.
 • Ondersteuning bij problemen tijdens of rond een wedstrijd.
 • Een financiële vergoeding.
 • Uitnodigingen voor alle activiteiten die de saamhorigheid binnen Stiphout Vooruit bevorderen, zoals o.a. de vrijwilligersavond.

Mijn droomscenario is een vaste trainingsavond voor onze scheidsrechters (donderdagavond) en na de training in onze kantine samen ervaringen uitwisselen.

Tot slot:

Realiseer me tot slot dat spelers die misschien al jaren geleden hun voetbalkicksen aan de willigen hebben gehangen ook welkom zijn om zich aan te melden. Voor hen geldt  “welkom terug bij jouw Stiphout Vooruit”

Freddie de Kimpe