Jibb+ Clubkadercoaching

Jibb+ Clubkadercoaching

Beste jeugdtrainers.

Enkele weken geleden hebben wij jullie geïnformeerd  over de clubkadercoaching-pilot van Jibb+ waaraan wij als SV Stiphout Vooruit aan deel nemen.  Op woensdag 7 april zal Jibb+ voor de eerste keer aanwezig zijn op ons sportpark om kennis te maken. In onderstaande tekst en linkjes vinden jullie meer informatie over het clubkadercoaching.

CLUBKADERCOACHING
Stiphout Vooruit heeft aangegeven in te willen zetten op clubkadercoaching. Maar wat is dat nu eigenlijk? En wordt daarin iets van mij verwacht?

WAT IS CLUBKADERCOACHING?
Plezier en ontwikkeling zijn de belangrijkste factoren om te gaan sporten en om te blijven sporten. Dat trainers en coaches daarbij de doorslaggevende succesfactor zijn is inmiddels bekend. Een groep jeugdsporters trainen en coachen is nog niet zo gemakkelijk. Hoe krijg je iedere sporter actief en betrokken? Hoe zorg je ervoor dat het sporten bij een sportclub ook een bijdrage levert aan de sociale en persoonlijke ontwikkeling? En aan een gevoel van ‘erbij horen’?

Steeds meer gemeenten en sportbonden onderkennen de enorme waarde van sportverenigingen met een positieve sportcultuur: sociaal veilig, inclusief en pedagogisch sterk. Dat vraagt om trainers en coaches die niet alleen sportinhoudelijk verstand van zaken hebben, maar juist ook in pedagogisch-didactisch opzicht bekwaam zijn. Tegelijkertijd zien ook steeds meer verenigingen het belang van het structureel opleiden en begeleiden van hun trainers en coaches. Maar waar begin je? Hoe werkt dat precies? En hoe zorg je dat het opleiden en begeleiden van trainers op de club een normaal verschijnsel wordt? Daar kan de clubkadercoach bij helpen.

Veelal wordt deze rol uitgevoerd door buurtsportcoaches (of een andere professional) die een tijdje de  verenigingen ondersteunen bij het opzetten en ‘normaal maken’ van trainersbegeleiding. De clubkadercoach zorgt dat ná zijn of haar vertrek de rol wordt overgenomen door trainersbegeleiders van de club zélf. De clubkadercoach is hiermee een belangrijke sleutel voor het verkrijgen van meer vitale sportverenigingen met een positieve sportcultuur. Clubkadercoaching (introduceren, opzetten en normaal maken van trainersbegeleiding) heeft dan ook een prominente plek in het Lokaal Sportakkoord.

Een clubkadercoach helpt verenigingen met het opzetten, uitvoeren en borgen van trainersbegeleiding

Hieronder een aantal links over clubkadercoaching om een beter beeld te krijgen van clubkadercoaching.

volledige tekst clubkadercoacing bij Stiphout Vooruit

clubkadercoach informatiefolder